Svijet
0

Meksiko: Nestalo 57 učenika nakon incidenata s policijom

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sudske vlasti države Guerrero, na jugu Meksika, provode istragu o nestanku 57 učenika za vrijeme demonstracija koje je silom ugušila lokalna policija i o sukobima u Iguali u kojim je u petak bilo šestero mrtvih.

Inaky Blanco Cabrera, državni tužilac u Gerreru, izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za štampu da pravosuđe provodi istragu o ulozi koju su u ovim nestancima mogli odigrati lokalni policijski oficiri. On je kazao da jedan od tragova predstavljaju "prisilni nestanci", a to je termin koji se koristi u slučajevima otmica koje prakticiraju snage sigurnosti.

Policija i civilna zaštita u Gerreru od nedjelje s helikopterom traže u Iguali i okolici nestale učenike iz seoske škole u Ayotzinapeu.

Učenici ove škole protestirali su protiv diskriminacijskih mjera u korist učenika iz gradova i protiv reforme obrazovanja. Oni su napali i zapalili nekoliko autobusa iz javnog prometa.

Dvadeset i dva policajca su uhapšena zbog nasilja nad učenicima.

Država Guerrero je jedna od nasiromašnijih u Meksiku, s najviše nasilja. Narkokarteli tu skrivaju mnogobrojne ilegalne laboratorije za proizvodnju sintetičke droge i zone u kojim uzgajaju marihuanu.