Svijet
0

Meksiko: Enrique Pena Nieto pobjednik predsjedničkih izbora

FENA
Enrique Pena Nieto (Foto: AFP)
Enrique Pena Nieto (Foto: AFP)
Meksička stara vladajuća stranka, PRI, na pragu je povratka na vlast nakon što su rani zvanični rezultati u ponedjeljak pokazali da je njen kandidat Enrique Pena Nieto pobijedio na predsjedničkim izborima.

Pena Nieto (45) osvojio je 38 posto glasova, nekoliko postotaka više od svg protivkandidata Andresa Manuela Lopeza Obradora, javio je BBC.

Na hiljade policajaca raspoređeno je širom meksičkih gradova tokom glasanja, u jeku strahovanja da će bande iz narko kartela uzneniravati građane.

Meksikanci su također birali novi sastav Kongresa i neke državne guvernere.

Slavlje u sjedištu PRI (Institucionalne revolucionarne stranke) počelo je nakon zatvaranj glasačkih mjesta.

"Svi smo pobijedili na ovim izborima. Meksiko je pobijedio", izjavio je Pena Nieto nakon što su objavljeni prvi izborni rezultti".

On je zahvalio meksičkim glasačima što su dali PRI drugu priliku, rekavši da će njegova administracija uvesti "novi način vladavine".

Predizbornom kampanjom dominirale su ekonomske teme i borba protiv narko kartela.

"Neće biti sporazuma ni primirja s organiziranim kriminalom", izjavio je Pena Nieto.

On je tokom kampanje predstavljan kao novo lice PRI, koje simbolizira prekid s dugom i povremeno mračnom prošlošću stranke koju su karakterizirale mutne veze s narko kartelima.

Stranka je bila na vlasti 71 godinu dok nije poražena na izborima u 2000. godini.

Skoro 80 miliona ljudi imalo je pravo glasa na izborima održanim u nedjelju.

Policajci i vojnici raspoređeni su u blizini glasačkijh mjesta kako bi zaštitili glasače od zastraživanja narko kartela.

Zvaničnici su saopćili da se glasanje odvijalo uglavnom mirno, ali ali su javili o nekim početnim problemima jer su brojna glasačka mjesta otvorena kasnije nego što je bilo planirano.