|

Meksiko: Bivša gradonačelnica isprebijana na smrt

Meksiko: Bivša gradonačelnica isprebijana na smrt
2
S
SRNA
18.11.2012. u 11:24
3
komentara
2

dijeljenja
Meksiko: Bivša gradonačelnica isprebijana na smrt
Bivša gradonačelnica meksičkog grada Tiquicheo Maria Santos Gorostieta, koja je preživjela dva pokušaja ubistva, isprebijana je na smrt.
Tijelo 36-godišnje Gorostiete pronađeno je u kanalu, tri dana nakon što je porodica prijavila njen nestanak. Na glavi je vidljiva velika rana od udarca.

Gorostieta je bila gradonačelnik grada Tiquicheo, u zapadnoj državi Michoakan, od 2008. do 2011. godine. Dok je obavljala tu funkciju dva puta je preživjela pokušaj ubistva, dok su napadači ubili njenog muža.

U oktobru 2009. godine automobil u kojem je bila sa mužem napadnut je iz zasjede, dok je tri mjeseca kasnije Gorostieta teško povrijeđena u drugoj zasjedi.

Nakon drugog napada, Gorostieta je rekla da ne zna zašto žele da je ubiju i da joj je savjst čista.

"Nikad nisam imala nikakav problem, bilo da se radi o finansijama, porodici i zakonu. Nikad nisam imala sukobe sa komšijama niti mještanima mog grada, niti bilo kog drugog", rekla je ona.

Ona je tada u lokalnom listu objavila fotografije na kojima se vide ožiljci koje zadobila u dva napada sa porukom porodici i pristalicama i obećanjem da će nastaviti da se bori za svoje ideale i ubijeđenja.

Meksički zvaničnici sve su više meta narko kartela, a više od 10 je ubijeno od kada je predsjednik Felipe Calderon proglasio rat narko kartelima prije šest godina, navodi BBC.

Federalnoj vladi upućeni su pozivi i apeli da učini više i pojača sigurnost.

Iako policija tvrdi da su motivi ovih ubistava nejasni, većina napada dogodila se u manjim gradovima u regionima u kojima se narko bande bore za prevlast.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...