Svijet
41

Meksikanka tvrdi da je najstarija osoba na svijetu: Proslavila 127. rođendan

Klix.ba
Leandra Becerra Lumbreras imala je 27 godina kada je počeo Prvi svjetski rat, 75 kada je ubijen John F. Kennedy i blizu 100 kada je srušen Berlinski zid. Danas Lumreras, kako tvrdi, slavi 127. rođendan.

Njena porodica i prijatelji kažu da je Leandra najstarija živa osoba na svijetu, no još nije upisana u Guinnessovu knjigu rekorda jer je izgubila rodni list kada se selila iz kuće prije 40 godina.

Pretpostavlja se da je rođena 31. augusta 1887. godine, u godini kada je Kraljica Victorija proslavljala svoj Zlatni jubilej. Isitiče da je tajna dugog života u dobroj ishrani, jedenju čokolade, spavanji i ne udavanju.

Bivša krojačica iz Zapopana veće je preživjela smrt petero djece i nekoliko unuka. Ima 73 praunuka i 55 pra - praunuka.

"Totalno je lucidna. Izludi vas pričama iz perioda revolucije. Uvijek je bila borbena žena. Šila je i krojila do unazad dvije godine. Nikada nije prestala biti aktivna i zato misli da živi toliko dugo", rekla je njena 43-godišnja unuka Miriam Alvear.

Roditelji su joj bili pjevači, a Leandra i sama voli zapjevati te tako zabaviti svoje unuke starim pjesmama.

"Uvijek je imala dobre zube, čak i u starijim danima. Nikada nije imala dijabetes ili hipertenziju tako da može jesti čokoladu koliko god želi", dodala je unuka.

Uprkos impresivnim godinama, ona još nije priznata službeno kao najstarija osoba na svijetu. Tu titulu još uvijek drži Japanac Misao Okawa koji je 12 godina mlađi.