Krupne optužbe
3

Meksikanci žele krivično goniti bivšeg šefa sigurnosti kojem se sudi u SAD-u

I. Č.
Meksički zvaničnici izjavili su danas da žele krivično goniti bivšeg šefa sigurnosti Genara Gará Lunu u njegovoj zemlji uprkos činjenici da mu se u Sjedinjenim Američkim Državama sudi zbog navodne zaštite narkobande, javlja AP.

Najava je uslijedila nakon odluke SAD-a da odustaje od optužbi protiv još jednog bivšeg najvišeg meksičkog zvaničnika optuženog za povezanost s drogom, bivšeg ministra odbrane Salvadora Cienfuegosa.

Federalni zvaničnik rekao je u nedjelju agenciji Associated Press da je državno tužilaštvo u petak izdalo potjernicu za bivšim sekretarom javne sigurnosti Garcíjom Lunom i da zvaničnici "procjenjuju održivost pokretanja postupka izručenja".

García Luna obnašao je dužnost šefa osiguranja za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Felipea Calderóna, od 2006. do 2012. godine, kao vođa u vladinoj borbi protiv organiziranog kriminala.

Uhapšen je u decembru u Teksasu, a prošli mjesec se izjasnio da nije kriv zbog optužbi za trgovinu drogom, uključujući i novu zbog učešća u zločinačkom poduhvatu.

Bivši meksički general i nekadašnji ministar odbrane Salvador Cienfuegos uhapšen je prošlog mjeseca na aerodromu u Los Angelesu zbog sumnje da je radio s meksičkim narkokartelom H-2 i prebacivao drogu u SAD.

Za američke tužioce bio je jedna od najjačih figura u meksičkom podzemlju, toliko jaka da je tamo važio za "kuma". Ipak, poslije pritiska iz Meksika, američke vlasti su odustale od optužnice, pustile Cienfuegos iz zatvora i vratile ga u domovinu, gdje je slobodan čovjek.