Svijet
1

Meksikanac priznao da je ubio najmanje 800 ljudi

FENA
Jesus Ernesto Chavez Castillo
Jesus Ernesto Chavez Castillo
Meksikanac Jesus Ernesto Chavez Castillo, kome se trenutno sudi u SAD, priznao da je ubio najmanje 800 ljudi, objavili su latinoamerički mediji.

Chavez Castillo je bio uhapšen u meksičkom gradu Ciudad Juarez 2010. godine a zatim izručen SAD-u.

Castillo je tokom suđenja izjavio da je bio član bande Bario Azteka i da mu je šef bande svakodnevno određivao koliko ljudi treba da ubije. Ubistva su imala za cilj zastrašivanje policije i stanovništva, objavio je kanal Fox news.

Ovaj meksički bandit je okrivljen i za ubistvo nekoliko radnika konzulata SAD-a i članova njihovih porodica u martu 2010. godine u pograničnom gradu Ciudad Juarez u meksičkoj državi Chihuahua.

Castillo sad svjedoči protiv svog bivšeg šefa, vođe bande Artura Gallegosa, koji mu je navodno i naredio ubistvo američkih građana.

Pogranična država Chihuahua je poznata kao glavni kanal za prebacivanje droge iz Meksika u SAD. Na njenoj teritoriji dejstvuje nekoliko kriminalnih grupa koje vode borbu za prevlast, prenosi Tanjug.

Prema istraživanjima, Ciudad Juarez je 2010 godine bio proglašen za grad s najvećim brojem zločina na svijetu - za godinu dana u njemu je ubijena 3,1 hiljada ljudi, ali su vlasti poslije toga uspjele da ozbiljno smanje broj zločina.