Svijet
7

Meksikanac izvršio samoubistvo nakon što je deportovan iz SAD-a

Klix.ba
Meksički državljanin je izvršio samoubistvo samo pola sata nakon što je deportovan iz SAD-a, javlja BBC.

Guadalupe Olivas Valencia (45) je skočio s mosta na granici nakon što je deportovan iz SAD-a treći put. Pronađen je u besvjesnom stanju, a uz njega je bila plastična kesa u kojoj su se nalazile njegove stvari. Prevezen je u bolnicu, gdje ustanovljena smrt.

Samoubistvo je uslijedilo nakon što je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa izdala nove upute kako bi se proširila lista za deportovanje ilegalnih imigranata iz SAD-a.

Očevici su rekli da je Olivas vikao da se ne želi vratiti u Meksiko te da je bio veoma uzrujan. Potom je skočio s mosta nekoliko metara od EL Chaparrala, glavne granice koja se nalazi između američkog grada San Diega i Tijuane u Meksiku.

Olivas je rođen u Sinalou, jednoj od meksičkih država s najvišim stepenom nasilja, koja je uporište kartela koji je ranije vodio zatvoreni narkobos Joaquin EL Chapo Guzman.

Trumpova admisnistracija je ubrzala deportovanje ilegalnih imigranata iz SAD-a. Vjeruje se da se u SAD-u nalazi oko 11 miliona nedokumentovanih imigranata, uglavnom Meksikanaca. Strožija kontrola granica je bila jedan od ključnih faktora u Trumpovoj kampanji..