Niska stopa izlaznosti
0

Meksički predsjednik Andres Obrador pobijedio na referendumu o ostanku na vlasti

S. Š. U.
Meksički predsjednik Mexican President Andres Manuel Lopez Obrador glasa na referendumu (Foto: EPA-EFE)
Meksički predsjednik Mexican President Andres Manuel Lopez Obrador glasa na referendumu (Foto: EPA-EFE)
Sa skoro 60 posto glasova generalne podrške, ostanak na poziciji predsjednika Meksika za Andres Lopeza Obradora nikada nije bilo ozbiljno ugroženo a ovaj ljevičarski populista sam je bio za održavanje referenduma.

Izabran 2018. godine, osvojio je više od 90 posto glasova na referendumu sa niskom stopom izlaznosti na kojem se odlučivalo o tome da li treba nastaviti obnašati tu funkciju do 2024. godine.

Kako bi glasanje bilo validno, potrebno je da se na referendumu izjasni 40 posto građana a jučer je samo 18 posto svih građana Meksika glasalo što znači da i kada bi Lopez Obrador izgubio, ne bi bio u obavezi povući se s vlasti.

Predsjednik je negirao optužbe da potvrdom mandata želi promijeniti ustav države kako bi na narednim redovnim izborima ponovno mogao osvojiti vlast.

Pristalice referenduma, prvog takve vrste u Meksiku, rekli su da je ovo bio način povećanja demokratske odgovornosti, dajući biračima priliku da smjene predsjednika zbog eventualnog gubitka povjerenja tokom mandata.

Oko 93 miliona birača imalo je pravo da učestvuje na referendumu, koji je na inicijativu Obradora ugrađen u ustav Meksika 2019. godine.

Stručnjaci predviđaju da potvrdom podrške Obrador želi dobiti legitimitet kako bi sproveo kontraverzne energetske reforme.

Za svoju nasljednicu na izborima 2024. godine već je predložio gradonačelnicu Meksiko Sitija Claudiu Sheinbaum.