Svijet
0

Meksički narko bos i bjegunac El Chapo povrijeđen tokom bijega

Klix.ba
Joaquin Guzman El Chapo
Joaquin Guzman El Chapo
Jedan od najpoznatijih meksičkih nakro bosova, Joaquin Guzman El Chapo, povrijeđen je prilikom bijega od meksičke policije koja mu se približava.

Guzman je iz zatvora pobjegao kroz podzemni tunel u julu i od tada je u bijegu. Meksičke vlasti su potragu za njim usmjerile na sjeveroistočni dio Meksika. Meksički zvaničnici su saopćili i da je El Chapo povrijedio glavu i nogu tokom bijega. Njegove povrede nisu rezultat direktog obračuna s policijom.

Podsjetimo, El Chapo je ušao u prostoriju s tuševima julu, provukao se kroz rupu i pobjegao tunelom iz Federalnog zatvora Altiplano. Potom se popeo ljestvama u drugi tunel, a napolju ga je čekao avion.

Od tada su uhapšeni njegovi pomoćnici, čak 34 osobe, među kojima je i pilot aviona.

Guzman je iz zatvora pobjegao i 2001. godine nakon što se sakrio u veliku korpu s prljavom odjećom. Uhapšen je tek u februaru prošle godine nakon 13 godina potrage. Ponovo je pobjegao u julu ove godine.

SAD nude pet miliona dolara onome ko ponudi informacije koje će dovesti to njegovog hapšenja. Meksiko nudi 3,8 miliona dolara.

Guzman je optužen za prodaju droge i povezane zločine na nekoliko američkih sudova uključujući sudove u Arizoni, Californiji, Teksasu, Illinoisu, New Yorku i Floridi.