Stotine ubijenih
211

Meksički kartel objavio rat državi: Progone, kidnapuju, muče i ubijaju policajce

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Policija u meksičkoj državi Guanajuato suočava se sa brutalnim napadima narko-kartela koji kidnapuje, muči i ubija njihove pripadnike, što je izazvalo zabrinutost vlasti.

Poznat po svojoj brutalnosti, Jaliscoov kartel iz Meksika, odgovorio je na državnu politiku "zagrljaja, a ne metaka" vlastitom politikom. Kartel je kidnapovao nekoliko pripadnika elitnih policijskih snaga u državi Guanajuato, mučio ih da bi dobio imena i adrese kolega policajaca te sada traži i ubija policajce u njihovim kućama, pred njihovim porodicama.

To je vrsta direktnog napada na policajce koji se rijetko viđaju izvan država Srednje Amerike i predstavlja najdirektniji izazov politici predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora da izbjegne nasilje i odbaci bilo kakav rat protiv kartela.

Kartel je već objavio rat vladi, s ciljem iskorjenjivanje elitne državne snage poznate kao Taktička grupa koju banda optužuje da se prema njihovim članovima odnosi nepravedno.

"Ako želite rat, dobit ćete rat. Već smo pokazali da znamo gdje ste. Dolazimo po sve vas", stoji na profesionalno ispisanom transparentu koji je potpisao kartel i obješen na zgradi u Guanajuatu.

"Za svakog člana naše firme (CJNG) kojeg uhapsite, ubit ćemo dva vaša Taktika, ma gdje se oni nalazili, u njihovim kućama, u njihovim patrolnim vozilima", pisalo je na natpisu.

Službenici u Guanajuatu, najnasilnijoj državi Meksika, gdje se Jalisco bori protiv lokalnih bandi podržanih od rivalskog kartela Sinaloa, odbili su komentarisati koliko je članova elitne jedinice do sada ubijeno.

Međutim, državna policija je javno priznala najnoviji slučaj, policajca koji je u četvrtak kidnapovan iz svoje kuće, ubijen i njegovo tijelo bačeno na autoput.

Sigurnosni analitičar sa sjedištem u Guanajuatu David Saucedo rekao je da je bilo mnogo takvih slučajeva.

"Mnogi od njih (oficira) odlučili su da dezertiraju. Krenuli su s porodicama, napustili domove, bježe i kriju se", rekao je Saucedo, te dodao da "CJNG lovi elitne policijske snage Guanajuato."

Do brojeva žrtava je teško doći, ali iz Poplaba, novinske kuće iz Guanajuata, rekli su da je do sada ove sedmice ubijeno najmanje sedam policajaca. U januaru su naoružani ljudi otišli do kuće policajke, ubili njenog supruga, odvukli je, mučili i bacili njeno tijelo.

Guanajuato je imao najveći broj ubijenih policajaca od bilo koje meksičke države od 2018. godine, prema Poplabu. U tom periodu ubijeno je ukupno 262 policajac, ili u prosjeku oko 75 policajaca svake godine, više nego što ih strada od pucnjava ili drugih napada u prosjeku svake godine u Sjedinjenim Državama, koje imaju 50 puta više stanovništva od Guanajuata.

Problem u Guanajuatu toliko se pogoršao da je državna vlada 17. maja objavila posebnu uredbu kojom se osigurava neodređeni iznos sredstava za zaštitne mehanizme za policijske i zatvorske službenike.

López Obrador vodio je kampanju pokušavajući smanjiti eskalaciju problema s drogom, opisujući pristup "zagrljaja, a ne metaka" za suzbijanje osnovnih uzroka zločina. Otkako je preuzeo dužnost krajem 2018. godine, izbjegavao je otvoreno sukobljavanje s kartelima. Čak je i pustio jednog vođu kartela kako bi izbjegao krvoproliće, rekavši da preferira dugoročnu politiku rješavanja socijalnih problema poput nezaposlenosti mladih koji doprinose članstvu u bandi.