Svijet
0

Meksička kraljica droge na slobodi

Klix.ba
Sandra Avila Beltran, Foto: CNN
Sandra Avila Beltran, Foto: CNN
U meksičkom "muškom" trgovanju drogom njena životna priča je postala legenda. Sada, nakon sedam godina provedenih iza rešetaka, žena koja je bila poznata i kao Kraljica Pacifika konačno je slobodna.

Naime, sud je presudio u njenu korist nakon uložene žalbe, saopćeno je iz meksičke advokatske kancelarije.

Priča Sandre Ávile Beltrán je zapravo ispričana u najprodavanijem best-selleru ali je i tema jedne popularne balade.

Ona je, naime, najprije uhapšena u Meksiku u septembru 2007. godine, kada se smijala pred kamerama dok su vlasti objavljivale njeno hapšenje.

Kasnije je na novinske naslovnice dospjela kada su meksičke vlasti objavile kako istražuju dojavu prema kojoj je ona imala tretmane botoksa u zatvoru u kojem se nalazila.

Ona je inače nećakinja Miguela Ángela Félixa Gallarda, osnivača novog narkokartela u Guadalajari. Također je u srodstvu sa kraljem droge Rafaelom Caroom Quinterom, koji je pušten iz zatvora nakon veoma kontrovezne odluke donesene 2013. godine.

Ona je zapravo osuđivana zbog pranja novca, ali na sud nikada nije privedena zbog trgovine drogom, iako se smatra jednom od ključnih osoba koja je uspostavila lanac trgovine drogom između Kolumbije i Meksika.

Popularna balada o Avili, koju izvodi bend "Los Tigres" pod nazivom "Kraljica svih kraljica", u nekim stihovima opisuje njeno hapšenje riječima "Što je ruža ljepša, to je munja jača"...

Avila je nedavno gostovala i u popularnoj emisiji CNN-a "60 Minuta" te je negirala sve optužbe koje su iznesene protiv nje i istakla je kako je Vlada Meksika kriva jer je dozvolila da trgovina drogom cvjeta u ovoj zemljil.

"U Meksiku ima mnogo korupcije, mnogo. Velike isporuke droge mogu doći u luke ili na aerodrome, a da vlasti ništa ne znaju o tome. Vlada je upetljana u sve jer je korumpirana", kazala je ona.