Ocampo u Michocanu
2

Meksička državna policija uhapsila sve policajce iz jednog grada zbog ubistva političara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Federalne policijske snage Meksika privele su sve policajce grada Ocampo i blokirale ga zbog sumnji da su učestvovali u ubistvu kandidata za gradnačelnika.

Fernando Ángeles Juárez ubijen je u četvrtak ispred svog imanja. On je samo još jedna brojka u crnoj statistici Meksika u kojem je ubijeno više od 100 političara uoči općih izbora koji se održavaju 1. jula. Juarez je bio treći političar koji je ubijen u zapadnoj državi Michoacan u sedam dana.

U akciji je uhapšeno 27 policajca i sekretar lokalne javne sigurnosti Oscar González García koji je optužen za učešće u ubistvu. Kada su federalni policajci došli da privedu sekretara zaustavilo ih je 27 lokalnih policajaca. "Federalci" su se vratili sutradan s pojačanjem i blokirali cijeli grad te uhapsili sve policajce i njihovog šefa. Oni su prebačeni u Moreliju.

Tužioci su Garciu i policajce optužili za organizovani kriminal u toj meksičkoj državi. Ubijeni Juarez je bio uspješan biznismen s malo političkog iskustva. Razmišljao je da se prijavi kao nezavisni kandidat, ali se onda priključio jednoj od glavnih meksičkih stranaka, Partiji demokratske revolucije.

"Nije mogao gledati toliko siromaštvo, nejednakost i korupciju pa je odlučio da se kandiduje", rekao je jedan od njegovih najbližih prijatelja Miguel Malagon.