Svijet
0

Meka: Sveti hram Kabu od decembra do danas obišlo 2,5 miliona vjernika

Anadolija
Ministarstvo za hadždž Saudijske Arabije je saopćilo da je 2, 5 miliona muslimana iz cijelog svijeta obavilo hodočašće umre od decembra 2013. godine do danas i da se broj posjetilaca povečava iz dana u dan, uprkos činjenici da su u toku građevinski radovi na vjerskim kompleksima u Meki i da se provode ograničenja u izdavanju viza.

U saopćenju se navodi da se građevinski radovi na proširivanju kapaciteta mekanskog kompleksa oko svetog hrama muslimana, Kabe, odvijaju prema planiranom intenzitetu i da povećanje broja hodočasnika umre ne ugrožava aktuelne radove, ali da su i dalje na snazi ograničenja izdavanja viza za strance kako bi radovi bili završeni u planiranim rokovima.

Izvođači radova na projektu proširivanja kompleksa Kabe završili su i drugu fazu radova na rušenju starih objekata, a trenutno su u toku radovi na čišćenju ruševina. Zvaničnici tvrde da će ti radovi biti okončani do ovogodišnjeg hodočašća hadždža, jedne od pet dužnosti muslimana.

S ciljem smanjenja gužve i rasterećenja unutar kompleksa Kabe za vrijeme hadždža gradi se i čelična konstrukcija za obilazak Kabe (tavaf), ali zvaničnici su potvrdili da će otvorenje prvog sprata konstrukcije biti odloženo nakon ovogodišnjeg hadždža.