Za građane trećih zemalja
0

Mehanizam za privremenu suspenziju na snazi za 6 mjeseci

SRNA
Mehanizam za privremenu suspenziju bezviznog režima putovanja za građane trećih zemalja koji žele slobodno ulaziti u šengenski prostor stupit će na snagu za najmanje šest mjeseci, a najviše godinu dana, jer se očekuje da će toliko trajati debate u Evropskom parlamentu, javio je dopisnik Srne iz Brisela.

Nakon što je Vijeće ministara dogovorio uvođenju ove mjere koja je planirana da se aktivira u vanrednim situacijama, naredni korak u proceduri je odobrenje Evropskog parlamenta. U ime Savjeta, odnosno zemalja članica, Danska koja od Poljske preuzima vođstvo EU 1. januara, podnijeće prijedlog Evropskom parlamentu u januaru.

Očekuje se da parlamentarci o tome odlučuju nekoliko mjeseci i usklađuju se po političkim grupacijama, od demohrišćana preko socijalista do zelenih i liberala. Evroparlamentarci će podnijeti amandmane na poziciju Vijeća i na kraju izaći sa kompromisnim prijedlogom.

Oba doma, i Vijeće i Parlament moraće usvojiti kompromisni prijedlog, a nakon njihove odluke mehanizam će stupiti na snagu, na osnovu kojeg će zemlja članica koja se osjeća ugroženom od navale nelegalnih imigranata, obratiti Evropskoj komisiji da ona inicira mehanizam.

Šengenska zemlja ima to pravo tražiti ako doživi "iznenadni i značajni porast" ilegalne imigracije ili tražitelja azila. Evropska komisija ispitivaće opravdanost tog zahtijeva, u komunikaciji sa zemljom EU koja je podnijela prijavu i zemljom koja bi trebala da bude pod suspenzijom.

Kao izvršno tijelo EU, komisija može da prihvati ili odbaci zahtijev zemlje članice za suspenzijom. Ukoliko prihvati, onda se zahtijev te jedne članice šalje na Savjet, odnosno zemljama članicama koje odlučuju o tome da li je zahtijev zemlje tražitelja opravdan ili ne, a odlučivaće se kvalifikovanom većinom.

Mjera suspenzije koja bi trajala tri mjeseca mogla bi da se produži, a na pitanje Srne da li bi mogla da postane stalna, zvaničnik Savjeta odgovorio je da to može i danas uz saglasnost Vijeća i Evropskog parlamenta.
Evropski savjet za unutrašnje poslove i pravosuđe načelno se danas saglasio da odobri uvođenje privremenog mehanizma suspenzije bezviznog režima kojim će biti obuhvaćene i zemlje zapadnog Balkana.