Godišnjica napada na SAD
0

Megafon je u Obaminim rukama

Sarajevo-x.com
Jedanaestog septembra 2001. godine, aktuelni američki predsjednik Barack Obama vozio se u automobilu kad je na radiju čuo prve izvještaje o tome kako je avion udario u WTC. Četrdesetogodišnji senator je proveo popodne u svom uredu gledajući na televiziji "prizore destrukcije iz noćne more", te bol koja je sve više rasla.

U roku od nekoliko dana on je naciji uputio pismo o tome šta bi trebao biti naredni korak američke nacije. Pored potrebe za poboljšanjem sigurnosti i razoružavanjem "organizacija za destrukciju", Obama je napisao da će najteži posao biti "razumjeti uzroke takvog ludila".

Međutim ovo njegovo pismo nikad nije stiglo ni do čikaških dnevnih novina.

Umjesto njega, Amerikanci su slušali tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha kako galami na magafon s Ground Zeroa, piše AP. Bush je tad prestravljenoj i uplakanoj naciji poručio: "Svijet vas čuje, a ljudi koji su srušili ove dvije zgrade uskoro će čuti nas."

Osam godina kasnije, megafon je u Obaminim rukama. Način na koji se on bori protiv terorizma je sve samo ne jasan, piše AP. Obama je dočekao svoju prvu godišnjicu terorističkih napada na SAD kao predsjednik, koga opterećavaju dva rata pokrenuta nakon 9. septembra 2001. godine, kao i ostali teški ostaci koje je Bush ostavio iza sebe kao odgovor na terorizam.

Fraza "rat protiv terora" je pala u zaborav: Obama je izbjegava koristiti, kako kaže, jer ne želi uvrijediti muslimane. A dodaje i da je "prva stvar na koju pomisli kad se probudi, kao i posljednja prije nego ode spavati - da održi Amerikance sigurnima".

Bush je svojevremeno govorio istu stvar. I obavezao se da će se "otarasiti svijeta zla".

U petak će akuelni predsjednik SAD-a, na godišnjicu napada, između ostalog, posjetiti memorijalni centar u Pentagonu, kako bi odao počast ljudima poginulim tamo 2001. godine, te obići njihove najbliže.

Napadi 11. septembra 2001. godine su bili serija koordiniranih napada protiv SAD-a. Prema zvaničnom izvještaju 911 Komisije, 19 osoba u službi Al-Qaede oteli su četiri američka aviona.

Dva su udarila u Svjetski trgovinski centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder sa 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći avion je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u državi Virginiji. Četvrti avion se srušio u ruralnom dijelu Somerseta u Pennsylvaniji.

U napadima na SAD život je izgubilo najmanje 2.985 ljudi.