{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Medvjedjev povukao amandamn o zatvaranju dnevnih listova

F
2.6.2008. u 21:39
0
0
Medvjedjev povukao amandamn o zatvaranju dnevnih listova
0
Medvjedjev povukao amandamn o zatvaranju dnevnih listova
Foto: AFP/Pool/File
Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedjev naredio je u ponedjeljak da se povuče amandman na zakon o medijima koji omogućava vlastima da zatvore dnevne listove odgovorne za klevetu.
"Evidentno je da sadržaj tog nacrta zakona samo stvara prepreke za normalno funkcioniranje medija", ocijenio je Medvjedjev u komentaru koji navodi agencija Interfax, čiji tekst je u ponedjeljak upućen Dumi, donjem domu ruskog parlamenta.

"Amandman" ne doprinosi najavljenom cilju, odnosno cilju zaštite građana od objavljivanja uvredljivih informacija", dodao je on.

"Neophodno je povući taj prijedlog", zaključio je predsjednik.

Amandman, koji je odobrila Duma pri prvom čitanju 25. aprila, ima za cilj da pruži veće mogućnosti pravosudnim organima da "zatvore neki medij u slučaju ponavljanja sadržaja uvredljivog karaktera", izjavio je poslanik Kremlja blizak Ujedinjenoj Rusiji.

Amandman treba još da razmotre poslanici u drugom i trećem čitanju.

Ruski mediji već imaju zabranu objavljivanja članaka koji podstiču terorizam ili ekstremizam.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (APCE) već se zabrinula krajem aprila zbog toga amandmana, ocjenjujući da pooštravajući kazne Rusija krši član 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima o slobodi izražavanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: