Nakon tragedije u Rusiji
0

Medvedev zatražio oštre kazne za vlasnike kluba u Permu

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev zatražio je danas oštre kazne za vlasnike noćnog kluba u gradu Permu na Uralu, u kome su u požaru poginule 103 osobe, a više od 130 je povrijeđeno, prenosi RIA Novosti.

"Oni nemaju ni mozga ni savjesti. Pokazali su apsolutnu nezaintereseovanost za to što se događalo. Oni se moraju suočiti sa oštrom kaznom zbog nemara", rekao je Medvedev.

On je podsjetio da je predviđena kazna za ovakva krivična djela od sedam godina  zatvora preblaga.

 "Moramo razmisliti o zakonima u slučajevima kao što je ovaj. Oni moraju biti strožiji a njihovo nepoštovanje, odnosno kršenje propisa  o bezbjednosti u slučaju požara treba kažnjavati još strožije", istakao je Medvedev.

Požar  je izbio u noćnom klubu "Šepavi konj" u gradu Permu tokom vatrometa oko jedan sat poslije ponoći.

Ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je tokom sastanka sa Medvedevim da su vlasnici kluba već dva puta kažnjavani finansijski zbog kršenja propisa o bezbjednosti i da je u ponedjeljak trebala da ih posjeti inspekcija.

Vlasnik i menadžer kluba Anatolij Zak i Svetlana Jefremova, su uhapšeni i mogli bi da budu osuđeni na kaznu zatvora od sedam godina. Policija traga za još četiri osumnjičena u ovom slučaju.
"Policija trenutno ispituje Zaka i Jefremovu, a identifikovana su još četiri osumnjičena lica i za njima se traga. Preduzete  su mjere za njihovo hapšenje", rekao je portparol istražne komisije Vladimir Markin agenciji RIA Novosti.

Regionalni ministar bezbejdnosti Ogor Orlov rekao je ruskim medijima da se tokom vatrometa zapalila plastična tavanica kluba.

Guverner teritorije grada Perma  Oleg Čirkunov najavio je trodnevnu žalost koja počinje danas.

"Tokom trodnevne žalosti ruske i zastave  teritorije Perma biće spuštene na pola koplja. Od  televizijskih i radio stanica i drugih institucija zatraženo je da otkažu sve zabavne programe i događaje tokom ova tri dana", rekao je Čirkunov.

Istražitelji su do sada identifikovali 10 žrtava požara.

Noćni klub "Šepavi konj" koji pokriva više od 400 metara kvadratnih potpuno je uništen u požaru, koji je izbio sat oko ponoći usljed vatrometa u zatvorenom, a koji je priređen povodom obilježavanja godišnjice otvaranja kluba.