Svijet
0

Medvedev zaprijetio smjenama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u utorak je upozorio na nove smjene visokih regionalnih zvaničnika - optužujući ih za loše upravljanje u trenutnoj finansijskoj krizi.

Njegovi komentari uslijedili su dan nakon što je smijenio četiri regionalna guvernera i jednog ministra, u onome što izgleda kao odgovor na rastuće nerede kao posljedicu finansijske krize koja je zakočila proizvodnju i dovela je do gubitka hiljada radnih mjesta u ruskim regijama.

"Doći će do trenutne smjene kadrova", citirala je novinska agencija Interfax njegove riječi na sastanku gornjeg doma ruskog parlamenta, prenosi DPA.

"U situaciji u kojoj se posljedice krize ne ublažavaju, nego pojačavaju, lideri ruskih regija imaju obavezu da rade pod tim novim uslovima - da budu u stanju da rade na kolektivan i krajnje discpliniran njačin", poručio je Medvedev poslanicima.

Kremlj je objavio da je Medvedev u ponedjeljak potpisao dekrete kojima smjenjuje guvernere autonomne oblasti Nenjecki i regija Orjol, Pskov i Voronjež.

Predsjednik je imenovao ministra poljoprivrede Alekseja Gordejeva, koji obavlja tu dužnost skoro deset godina, za guvernera regije Voronjež.

Analitičari tvrde da istovremena smjena četiri guvernera predstavlja najveću smjenu regionalnih kadrova u zemlji u više godina. Svi novi kadrovi imenovani na te položaje članovi su prokremaljske stranke Jedinstvena Rusija.

Ruska industrijska proizvodnja opala je za 16 posto u januaru, što se najviše osjetilo u ruskim regijama koje imaju automobilsku, metalsku i rudarsku industriju.

Moskva posebno strahuje od nemira u oko 500 industrijskih gradova teško ovisnih o 'jednom zaposlenom', ostatku napora industrijalizacije iz sovjetskih vremena.

Smijenjeni guverneri upravljali su regijama najteže pogođenim rastućom nezaposlenošću. Ruska stopa nezaposlenosti skočila je za 7,7 posto u decembru, što predstavlja gubitak od pola miliona radnih mjesta.

U televizijskom obraćanju tokom vikenda, Medvedev se obrušio na regionalne guvernere, nazivajući ih "nesposobnim i neefikasnim" u suočavanju s ekonomskom krizom i "nedovoljno odgovornim u suočavanju s nezaposlenošću".