Još jedna prijetnja
52

Medvedev upozorio NATO da će napasti sisteme Patriot ako budu isporučeni Ukrajini

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u utorak NATO da ne opskrbljuje Ukrajinu proturaketnim odbrambenim sistemom Patriot.

Također, Medvedev je NATO okarakterisao kao "zločinački entitet" zbog dostave oružja, kako ih je nazvao, "ekstremističkim režimima".

Medvedev, koji se nekada predstavljao kao liberalni modernizator kada je bio predsjednik od 2008. do 2012. godine, sve se češće pojavljuje kao jedan od najžešćih zagovornika ruskog rata u Ukrajini, objavljujući oštre osude Zapada na društvenim mrežama.

"Ako bi, kao što je (glavni sekretar NATO-a Jens) Stoltenberg natuknuo, NATO opskrbio ukrajinske fanatike sistemima Patriot zajedno s NATO-vim osobljem, oni bi odmah postali legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev na Telegramu.

Iz njegove poruke nije bilo jasno je li mislio na sisteme Patriot, ukrajinske snage ili osoblje NATO-a koje bi postalo meta.

"Civilizovani svijet ne treba ovu organizaciju. Mora se pokajati čovječanstvu i biti raspušten kao kriminalni entitet", napisao je u ranijoj objavi referirajući se na NATO.

Ukrajina je zatražila od svojih zapadnih partnera protuzračnu odbranu, uključujući sisteme Patriot američke proizvodnje, kako bi je zaštitili od ruskih napada na njenu energetsku infrastrukturu.

Ministri NATO-a osudili su ono što nazivaju "stalnim i nesavjesnim napadima Rusije na ukrajinsku civilnu i energetsku infrastrukturu" i obećali pojačati svoju podršku Kijevu.