Svijet
0

Medvedev upozorava na moguću klimatsku katastrofu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je na moguće katastrofalne posljedice klimatskih promjena, što su dosad najoštrije riječi iz Kremlja na tu temu i znak da je Rusija spremna suočiti se s tim problemom.

Iako su Sjedinjene Države ovoga vikenda na samitu APEC-a u Singapuru objavile da je globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promjena nemoguće postići prije samita u Kopenhagenu u decembru, Medvedev je jasno rekao da mu je to pitanje prioritet.

"Ako ne poduzmemo zajedničku akciju, posljedice za planetu mogu biti katastrofalne, sve do tačke kada će se ledeni pokrov na Arktiku i Antarktiku otopiti i podići razinu okeana", rekao je Medvedev po završetku boravka u Singapuru.

Rusija je potpisnica Protokola iz Kyota, ali su je skupine za zaštitu okoliša često kritizirale jer nije ponudila ambicioznije ciljeve za smanjenje emisije plinova za samit u Kopenhagenu.

Ruski premijer Vladimir Putin, prenosi Hina, u prošlosti se znao našaliti s klimatskim promjenama, rekavši da bi Rusima dobrodošlo malo toplijeg vremena i da bi znatno uštedjeli ne kupujući krznene kapute.