Svijet
0

Medvedev se zalaže za proširenje puteva u snabdijevanju plinom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, optuživši ponovo Kijev da je odgovoran za spor vezan za isporuku plina u januaru, insistirao je na nužnosti "proširenja" puteva za energetsko snabdijevanje Evrope.

"Prije svega, treba uspostaviti moderne mehanizme za rješavanje svađa ove vrste", rekao je ruski predsjednik tokom susreta u Moskvi s bugarskim kolegom Georgijem Parvanovim. "Druga stvar, to je proširenje isporuka, otvaranje novih puteva za plin", dodao je. Medvedev je posebno insistirao na izgradnji gasovoda South Stream, koji traži Rusija kako bi u usporuci plina Evropi zaobišla Ukrajinu.

"Nema alternative za proširenje energetskih puteva i Bugarska pruža podršku projektu South Stream i gasovodu Nabucco", evropskom prijedlogu kojim se zaobilazi Rusija, ocijenio je Parvanov.

Vraćajući se na rusko-ukrajinsku plinsku krizu, koja je u januaru ostavila bez plina dobar dio Evrope, ruski predsjednik se upustio u niz kritika protiv Ukrajine, ocjenjujući da Kijev treba finansijski kompenzirati "gubitke" prouzrokovane Evropljanima.

"Ukrajina snosi finansijsku i pravnu odgovornost i ona je ta od koje treba tražiti nadoknadu gubitaka", kazao je Medvedev.

"Postavljamo pitanje nadoknade gubitaka nastalih krizom plina", rekao je Parvanov.

Bugarska je zatražila krajem januara od Gasproma nadoknadu za gubitke koje je ona imala tokom rusko-ukrajinske krize, ali je visoki zvaničnik ruske kompanije nagovijestio da jedina nadoknada može biti smanjenje cijene gasa.