Rusija
0

Medvedev se protivi negativnim predviđanjima o budućnosti privrede

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev pozvao je visoke zvaničnike zemlje da ne plaše Ruse zastrašujućim izjavama o budućnosti ruske privrede.

Onima koji Rusiji predviđaju poluvjekovnu krizu Medvedev je predložio da traže drugi posao, a prvi kandidat koji bi mogao da odleti je glavni pesimista u ruskoj vladi - ministar finansija Aleksej Kudrin, smatraju analitičari "Finmarketa".

Oni ukazuju da predsjednik uvodi antikriznu cenzuru u redovima visokih činovnika zemlje. Šef države je zatražio da se ne daju neopravdane ekonomske prognoze o tome kada će Rusija izaći iz krize.

"Kada neki moji drugovi, uključujući i one u vladi, govore da Rusija za 50 godina neće izaći iz krize, to je neprihvatljivo. Ako tako misliš, onda idi i radi na drugom mjestu", rekao je Medvedev tokom susreta sa predstavnicima preduzetništva.

Prema njegovom mišljenju, državni službenici treba da gledaju u budućnost s optimizmom.

"Ako čovjek rukovodi nekim ministarstvom, resorom i smatra da se nalazimo u takvoj situaciji, to govori da on ne radi svoj posao", izjavio je Medvedev.

"Slične prognoze daju i takozvani eksperti, ali najveći dio njih se ne ostvari", rekao je Medvedev, dodajući da će tek vrjeme pokazati koliko su istinita sadašnja predviđanja o roku izlaska Rusije iz krize

Prvi i najočigledniji "kandidat za izlijetanje" iz vladajuće elite će najverovatnije biti ministar finansija Kudrin koji je prije oko mjesec dana izjavio da u narednih 10-20-50 godina spoljnoekonomski uslovi za Rusiju neće biti tako povoljni kao što su bili od 2000. do 2004.godine.

Poslije te izjave, niko od ruskih političara i ekonomista nije se odvažio da zagleda tako daleko u budućnost. Krizne prognoze Kudrina su već više puta izazivale gnjev i nerazumjevanje predstavnika ruskih vlasti.

Tako je gradonačelnik Moskve Jurij Luškov, koji je početkom ovog mjeseca oštro kritikovao antikrizne mjere koje preduzimaju vlasti, izrazio sumnju u kompetentnost ministra finansija.

"Mislim da Kudrin slabo razumije šta je to ekonomija, već se bavi samo računovodstvom, pa i to ne na najvišem nivou", ocjenio je Luškov.

Predsjednik Komiteta savjeta federacije za finansije Dmitrij Ananjev je takođe rekao da smatra da prognoza spoljnoekonomskih uslova za Rusiju u sljedećih 50 godina "nije odviše produktiva".