Svijet
0

Medvedev se nada "pozitivnom partnerstvu" s Obamom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u utorak kako se nada poboljšanju američko-ruskih odnosa s novim predsjednikom Barackom Obamom u novoj godini, saopćeno je iz Kremlja.

"U sferi američko-ruskih odnosa nadam se da ćemo uspjeti izgraditi pozitivno partnerstvo na temelju pragmatizma i ravnoteže interesa", navodi Medvedev u pismu upućenom izabranom američkom predsjedniku za Novu godinu, prenosi DPA.

Pod vlašću Geogea W. Busha veze između Moskve i Washingtona pale su na najniži nivo od sovjetskih vremena.

Sporenja oko širenja NATO-a na istok, američkih plnova raketne odbrane i jačanja američkog savezništva s Gruzijom - koja je vodila rat s Rusijom u augustu - zaprijetila su ugrožavanjem sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja između dva bivša hladnoratovska neprijatelja.

"Politički i ekonomski problemi s kojima ćemo se suočiti još jednom potvrđuju strateški značaj našeg partnerstva", navodi pres-služba Kremlja riječi iz pisma Medvedeva.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako Kremlj očekuje da se sastanak Medvedeva i Obame zakaže nedugo nakon njegove inauguracije idućeg mjeseca.

Nikakvo mjesto ni vrijeme eventualnog sastanka nisu još objavljeni.