Sistem Karta Mir
2

Medvedev: Rusija i Kina razmatraju uvezivanje platnih sistema

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA)
Dmitrij Medvedev (Foto: EPA)
Rusija i Kina razmatraju uvezivanje svojih nacionalnih platnih sistema, izjavio je u srijedu ruski premijer Dmitrij Medvedev, dok je pozvao na više izbalansiranu globalnu finansijsku strukturu.

Naglašavajući jačanje kineskog platnog sistema Unionpay i napore Pekinga na internacionalizaciji njegove valute, juana, Medvedev je izjavio na konferenciji za novinare u Pekingu da Rusija razvija vlastiti platni sistem, poznat kao Karta Mir.

"Trenutno se raspravlja treba li Karta Mir biti povezan s kineskim platnim sistemima izjavio je on, stojeći pored kineskog premijera Li Keqianga.

To bi, smatra Medvedev, stvorilo dobru perspektivu i izbjegli bi se problemi koji povremeno izbiju kada se koristi američki platni sistem, spominjući Visu i Mastercard, bez dodatnog pojašnjenja.

Rusija je počela stvarati sistem Karta Mir nakon što su joj uvedene zapadne sankcije u 2014. tokom ukrajinske krize. Sistem je sada široko rasprostranjen u Rusiji.

Nakon što su uvedene nove američke sankcije, Moskva je obećala intenzivirati rad na prekidu ovisnosti od zapadnih platnih sistema. Između ostalog, ona želi da stvori još domaćih finansijskih službi, kao što je vlastita agencija za kreditni rejting.

"Mislim da će, što više finansijskih instrumenata postoji u savremenom svijetu, globalni finansijski sistem biti stabilniji", izjavio je Medvedev.

Visa i MasterCard prestali su pružati usluge klijentima jedne ruske banke nakon što je Washington uveo sankcije zbog ruske aneksije Krima i podrške Moskve proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Oko 14 miliona Mir kartica izdato je u Rusiji, sudeći po ruskom Nacionalnom sistemu platnih kartica (NSPK), ili za desetak posto stanovništva zemlje.

NSPK je uspostavljen u 2014. i u stopostotnom je vlasništvu Centralne banke Rusije.

Više od 380 banaka koje djeluju u Rusiji prihvataju te kartice koje su izdate od 120 banaka. Praktično sve trgovačke i uslužne djelatnodsti ih primaju, uključujući prodavnice, kafiće, restorane i benzinske pumpe.

Kartice Mir također su prihvaćene u sankcijama pogođenom Krimu, gdje je zapadnim bankama zabranjeno djelovanje, prenosi Reuters.