Svijet
0

Medvedev: Rusija će zaštiti mirovnjake u Gruziji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija neće dozvoliti da prava i režim aktivnosti ruskih mirovnjaka budu kršeni, izjavio je u subotu ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

On je tokom susreta s studentima prava na Državnom univerzitetu u Sankt-Peterburgu, komentarisao incident od 17. juna, kada je gruzijska policija privela četvoricu ruskih mirovnjaka u zoni gruzijsko-abhaskog konflikta i istakao da se oni nalaze u susjednoj zemlji u skladu sa međunarodnim sporazumima i da se ponašaju dostojno, javio je Tanjug.

Medvedev je dodao da je nesuglasice između Gruzije i Rusije potrebno rješavati pregovorima. Predsjednik je, takođe, istakao da Rusija neće "upotrebljavati nikakve forme pritiska" u odnosima sa Gruzijom, koju je nazvao "bliskom zemljom".

Prema Medvedevu, Rusija i Gruzija povezane su naročitim historijsko-kulturnim i državnim odnosima.

"Razlike, koje postoje, rješavaćemo samo putem dvostranih pregovora, prije četiri dana sam se o tome dogovorio s predsednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem", naveo je predsjednik Rusije.

"Rusija je miroljubiva zemlja", istakao je Medvedev.

U posljednje vrijeme zaoštrena je situacija u zonama konflikta u Gruziji, i zvanična Moskva optužuje Gruziju za provokacije protiv ruskih mirovnjaka koji služe u otcepljenim Abhaziji i Južnoj Osetiji.

Prije četiri dana gruzijska policija je privela četvoricu ruskih mirovnjaka tokom, kako je rekao predstavnik ruskog Generalštaba, "razbojničkom napadu od strane civilnih lica, za koje se ispostavilo da su gruzijski policajci".

Vojnici su sutradan pušteni, ali je Gruzija zadržala 20 protivtenskovskih raketa, koju su pripadnici mirovnog kontingenta prevozili u zoni bezbjednosti. Prvi zamenik načelnika Generalštaba ruske vojske Aleksandar Burutin je rekao da ruski mirovnjaci u Abhaziji i Južnoj Osetiji imaju pravo da primjene oružje u slučaju napada na njih i da uzdržanost pripadnika ruskog mirovnog kontingenta u zoni konflikta nije bezgranična.