Rusija
0

Medvedev prihvatio ostavku Romana Abramoviča

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev prihvatio je u četvrtak ostavku jednog od najbogatijih Rusa, Romana Abramoviča, na dužnost gubernatora Čukotskoga autonomnog okruga, saopćila je pres-služba Kremlja.

U ukazu ruskog predsjednika navodi se da je Abramovič podnio zahtjev za razrješenje i da ukaz stupa danas na snagu.

Za vršioca dužnosti gubernatora Čukotke imenovan je Roman Kopin.

Prema podacima koje je prenijela agencija Itar-Tass, Abramovič je rođen 1966. godine u Saratovu, a 2001. godine završio je Moskovsku državnu pravnu akademiju.

Radnu karijeru Abramovič je započeo 1987. godine kao mehaničar u "Mos specmontaži", a od januara 1989. do maja 1991. godine bio je predsjednik firme "Ujut" koja se bavila proizvodnjom igračaka od polimera.

Potom je dvije godine bio direktor moskovskog preduzeća ABK, a od juna 1993. do decembra 1995. direktor "Petroltransa".

Nakon toga, od 1996. do 1999. godine bio je član borda direktora naftne kompanije "Sibnjeft" i potom do 2000. godine deputat ruske Dume (donjeg doma parlamenta), gdje nije bio član nijedne frakcije, a bio je u odboru za pitanja Sjevera i Dalekog istoka.

Na funkciji gubernatora Čukotke izabran je 24. decembra 2000. godine, osvojivši više od 90 posto glasova, i ponovo je u oktobru 2005. odlukom Dume Čukotke, na preporuku predsjednika, postavljen na istu dužnost.

Abramovič se sa molbom za razrješenje obratio decembra 2006. godine, izjavljujući da želi nastaviti da sprovodi ekonomske projekte usmjerene na dalji rast standarda na Čukotki.

Abramovič je osnivač ili suosnivač više od 40 kompanija, a jula 2003. godine kupio je engleski nogometni klub "Chelsea".

Sa nepunih 40 godina, u septembru 2003. godine bio je na spisku najbogatijih ljudi na svijetu, čiju imovinu je časopis "Fortune'' procijenio na 8,3 milijarde dolara.

U martu ove godine Abramovič je po časopisu "Forbes" bio 21. na listi 691 milijardera u svijetu, a na prvom mestu u Rusiji s procijenjenim bogatstvom od 13,3 milijarde dolara, prenosi RIA Novosti.