Svijet
0

Medvedev potpisao ukaz o Putinovom postavljenju

FENA
Foto: AFP/Pool
Foto: AFP/Pool
Vladimir Putin, dojučerašnji predsjednik Rusije i od sada lider vladajuće partije Jedinstvena Rusija, imenovan je u četvrtak novim premijerom Ruske Federacije, nakon što je ukaz o njegovom postavljenju potpisao novi šef države Dmitrij Medvedev.

Ukaz stupa na snagu od dana njegovog potpisivanja, saopćila je pres-služba Kremlja, prenijele su agencije.

Putin ima sedmicu dana vremena da Medvedevu predloži strukturu federalnih organa izvršne vlasti i kandidate za vicepremijera i federalne ministre.

Ruska Duma (donji dom parlamenta), ranije u četvrtak, saglasila se s prijedlogom Medvedeva da Putin bude novi premijer. Za njegovu kandidaturu glasala su do sada rekordna 392 poslanika, dok ih je protiv bilo svega 56.

U skladu s ustavom i zakonom, prethodna vlada premijera Viktora Zubkova podnijela je ostavku u srijedu nakon svečanog stupanja Medvedeva na dužnost šefa države.

Putin je već bio premijer ruske vlade od augusta 1999. do marta 2000. godine, kada je izabran za predsjednika Rusije. Nakon dva uzastopna mandata na položaju šefa države Putin nije imao po ustavu pravo da se ponovo kandidira i u srijedu je dužnost predao Medvedevu, koji je na izborima 2. marta pobijedio već u prvom krugu.

Na čelu vlade kao predsjednici ili vršioci dužnosti premijera bili su od 1990. godine do sada Ivan Silajev, Boris Jeljcin, Jegor Gajdar, Viktor Černomirdin (koji je najduže bio na toj funkciji - šest godina), Sergej Kirijenko, Jevgenij Primakov, Sergej Stepašin (svega tri meseca), Mihail Kasjanov, Mihail Fradkov, Zubkov, kao i sam Putin.