|

Medvedev odlikovao sineastu Andrzeja Wajdu

Medvedev odlikovao sineastu Andrzeja Wajdu
0
F
FENA
6.12.2010. u 18:51
0
komentara
0

dijeljenja
Medvedev odlikovao sineastu Andrzeja Wajdu Foto: PAP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev odlikovao je u ponedjeljak u Varšavi poljskog sineastu Andrzeja Wajdu ruskom medaljom "Orden prijateljstva" na svečanosti koju je prenosila televizija.
"Odlikovanje je dodijeljeno Andrzeju Wajdi zbog njegovog ogromnog doprinosa poljskoj i svjetskoj kinematografiji", kazao je Medvedev koji se nalazi u državnoj posjeti u Poljskoj, prenio je AFP.

Osamdesettrogodišnji Andrzej Wajda, koji je 2000. godine dobio Oskara za cjelokupno djelo, autor je filma o masakriranju nekoliko hiljada poljskih oficira 1940. godine u Katinu, po naređenju Josifa Staljina. Film je napravljen 2007. godine, ali ga je državna televizija u Rusiji prikazala tek ove godine.

Donji dom ruskog parlamenta je priznao da je masakr u Katinu naredio Staljin, što je prvo zvanično priznanje odgovornosti sovjetskog režima.

"Nastavit ćemo tim putem. To je moj izbor i nećemo se udaljiti od tog puta. Moramo saznati istinu. Ona je potrebna Poljacima, kao i našim građanima, Rusima", izjavio je u ponedjeljak predsjednik Medvedev nakon susreta s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.