Bivši ruski predsjednik
15

Medvedev o rušenju drona iznad Crnog mora: Jednostavno govoreći, Amerikanci su potpuno poludjeli

T. K.
Foto: EPA-EFE / Twitter
Foto: EPA-EFE / Twitter
Bivši predsjednik i zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev komentarisao je obaranje američkog vojnog drona iznad Crnog mora prije dva dana, poručivši da su Amerikanci popuno poludjeli.
"Jednostavno govoreći, Amerikanci su potpuno poludjeli", naveo je Medvedev dodajući da ipak treba održavati vojne kontakte s njima, pogotovo nakon izjava senatora Grahama koji je kazao da je nužno obarati ruske avione.

"Usput rečeno, zračne nesreće se nekad događaju s takvim stvorenjima", poručio je.

Objašnjavajući o ovoj temi, on je istakao da ne postoji međunarodna konvencija o tom pitanju.

"O američkom dronu. Kratki zaključci: ne postoji međunarodna konvencija o ovoj temi. Čikaška konvencija iz 1944. i drugi međunarodni dokumenti ne regulišu ova pitanja. Usput, podsjetit ću da su Amerikanci uništili Ugovor o otvorenom nebu, koji je davao pravo vojnim inspekcijama", mišljenja je.

Dodaje da se domaće zakonodavstvo tek formira.

"Zračni kodeksi koriste izraze 'zabranjene zone' i 'ograničene zone'. Dakle, čl. 15 VK utvrđuju se zabranjene zone, opasne zone (područja poligona, miniranja i sl.), zone ograničenja letova avopma i drugi elementi strukture zračnog prostora koji se uspostavljaju za obavljanje djelatnosti u zračnom prostoru", navodi.

Dodaje da se dronovi također moraju pridržavati ovih pravila.

"Pogotovo u periodu neprijateljstava, što je poznato svim korisnicima zračnog prostora. Štoviše, ponekad je teško fiksirati trenutak ulaska aviona ili drona u teritorijalno more", kazao je.

Poručio je na kraju krajeva, da je to dio njihovog teritorija na koji se proteže njihov suverenitet.

Podsjećamo, Sjedinjene Američke Države objavile su u četvrtak deklasificirani snimak koja prikazuje rusko presretanje američkog vojnog drona oborenog iznad Crnog mora, a za koji je iz Bijele kuće rečeno da razotkrivaju kako Moskva laže o tome šta se dogodilo.

Obaranje američke bespilotne letjelice MQ-9 u utorak bio je prvi direkti američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini, pogoršavajući ionako napete odnose između Washingtona i Moskve.

Na videu se može vidjeti kako ruski borbeni zrakoplov Su-27 dolazi vrlo blizu drona i izbacuje gorivo u njegovu blizinu, što je, kako su američki dužnosnici rekli, bio pokušaj da se ošteti američka letjelica u letu.

Također pokazuje gubitak video zapisa nakon još jednog bliskog ruskog manevra, za koji je Pentagon saopćio da je rezultat sudara ruskog mlažnjaka s dronom. Videozapis završava slikama oštećenog propelera drona zbog čega je letjelica onesposobljena.