Svijet
0

Medvedev: NATO ne može riješiti sam probleme sigurnosti u Evropi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev ocijenio je u srijedu da je Atlantski savez nemoćan da "rješava sve probleme sigurnosti u Evropi", ponovivši svoju ideju novog pakta o evropskoj sigurnosti.

"Da li je Atlantski savez dovoljan da riješi sve probleme sigurnosti na teritoriji stare Evrope? Po mom mišljenju, odgovor je negativan", rekao je Medvedev u svom govoru na Svjetskom kongresu za rusofilske štampane medije u Moskvi.

"Rješenje bi bilo pripremiti globalni evropski sporazum uz učešće svih zemalja Evrope", ocijenio je on.

"Sam panevropski sporazum može se temeljiti na principima ujedinjenja. Ostale institucije se temelje na principima podjele", naglasio je ruski predsjednik.

Medvjedjev je prvi put govorio o ideji novoga saveza za sigurnost u Evropi tokom svoje posjete Berlinu prošle sedmice. On je tada predložio da se organizira evropski samit za izradu novog saveza.

Proširenje NATO-a posljednjih godina ka postsovjetskom prostoruizaziva ogorčenje Moskve. Volja Ukrajine i Gruzije da se pridruže Atlantskom savezu nedavno je izazvala tenzije između Rusije i njene dvije susjedne države bivšeg Sovjetskog saveza.

Analitičari smatraju da će Moskva teško moći ubijediti zapadnu Evropu da zamijeni NATO novom evropskom organizacijom.