Svijet
0

Medvedev: Krize u Zakavkazju rješavati mirnim putem

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija se zalaže za mirno rješavanje svih kriza u Zakavkazju, izjavio je u utorak njezin predsjednik Dmitrij Medvedev, dodajući da je Moskva spremna u tome pružiti svoj doprinos.

"Polazimo od toga da krize na Zakavkazju treba rješavati isključivo mirnim sredstvima, u utvrđenim okvirima i uz strogo poštovanje međunarodnog prava", rekao je Medvedev poslije razgovora s predsjednikom Armenije Sergeom Sarkisjanom.

Sve to, istaknuo je, u cijelosti se odnosi i na situaciju u Nagorno-Karabahu, jermenskoj enklavi koja se uz rat otcijepila od bivše sovjetske republike Azerbejdžan.

U zajedničkoj izjavi nakon susreta u Moskvi dva lidera založila su se za reformu Ujedinjenih nacija, kako bi bio povećan njihov autoritet i djelotvornost u rješanju sukoba, kao i Zajednice nezavisnih država.

Medvedev i Sarkisjan su se također dogovorili da nastave razvoj bilateralne vojno-političke saradnje, za koju je istaknuto da "nije usmjerena protiv trećih zemalja".

Sarkisjan, koji će u posjeti Rusiji boraviti do srijede, susreo se i s ruskim premijerom Vladimirom Putinom, koji je pružio uvjeravanja predsjedniku Armenije da će svi ranije dogovoreni projekti biti realizirani.

Putin je također izrazio zadovoljstvo što se uočava kontinuitet jermenske politike prema Rusiju nakon izbora u Armeniji, prenijele su agencije.

Sarkisjan je 9. aprila zvanično stupio na dužnost šefa države nakon izbora 19. februara.