Svijet
0

Medvedev kritikovao "zaostalu i korumpiranu" Rusiju

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev žestoko je u jednom članku objavljenom u četvrtak kritikovao Rusiju, "nazadnu i korumpiranu" zemlju, s "primitivnom" ekonomijom, "slabom demokracijom" i narodom kojem "nedostaje inicijativa".

U članku pod naslovom "Rusija, naprijed!", koji je objavio liberalni dnevni list na internetskoj stranici Gazera.ru, šef države konstatira da su njegovi sugrađani, koji su pobijedili naciste 1945. godine, "obavezni da se bore protiv korupcije i nazadnog stanja" u svojoj zemlji, kako bi je učinili "modernom i udobnom".

"Treba li da vučemo u budućnost primitivnu ekonomiju koja se bazira na sirovinama, endemskoj korupciji, našoj staroj navici da računamo na državu, na inostranstvo, na univerzalnu doktrinu, na bilo šta, samo ne nas same? Ima li budućnost Rusija opterećena takvim bremenom?, pita se predsjednik.

Ekonomska kriza je pokazala da "stvari ne idu dobro" u Rusiji koja nije uspjela "posljednjih 20 godina da se oslobodi ponižavajuće ovisnosti o sirovinama" i čija ekonomija "kao u doba Sovjetskog saveza, ne poznaje ljudske potrebe".

"To dokazuje da prethodnih godina nismo uradili sve što je bilo potrebno", naveo je predsjednik u osvrtu koji bi trebalo da bude shvaćen kao kritika njegovog prethodnika Vladimira Putina koji je postao njegov premijer.

"Demokratske institucije su osnovane i stabilizirane, ali je njihov kvalitet daleko od idealnog. Građansko društvo je slabo", ocijenio je šef države.

Predsjednik je kritizirao također "široko rasprostranjene pokroviteljske tendencije" koje generiraju "manjak inicijative i novih ideja".