George W. Bush
0

Medvedev je pametan i jako dobro shvaća stvari

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki predsjednik George W. Bush u ponedjeljak se prije početka samita G-8 u Japanu prvi put sastao s novim ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.

Dva predsjednika naglasila su, kako prenosi Associated Press, da postoje područja u kojima njihove zemlje imaju usaglašena stajališta, poput odnosa prema Sjevernoj Koreji i Iranu, ali da isto tako postoje i područja u kojima nema saglasnosti, poput američkih planova za postavljanje proturaketnog štita u Evropi koje Moskva kontinuirano i oštro kritizira.

Bush je rekao kako mu se Medvedev čini "pametnim čovjekom koji jako dobro shvaća stvari".

Medvedev, koji je Busha neformalno oslovljavao s "George", rekao je da Bushovo predsjedništvo još nije gotovo i kako namjerava intenzivirati kontakte i razgovor s njim.

Medvedev je također kazao i kako namjerava sa sljedećim američkim predsjednikom produbiti i unaprijediti rusko-američke odnose.

Prije sastanka Busha i Medvedeva američka štampa je, prenosi Hina, pozivajući se na glasnogovornika Vijeća nacionalne sigurnosti u Washingtonu Gordona Johndroea, objavila kako je Bush vrlo zainteresiran da upozna političke prioritete Putinovog nasljednika, posebno u svjetlu jačanja pravne države u Rusiji.

Osim toga će, kako su mediji naglašavali, pokušati pridobiti Moskvu za vrlo blisku saradnju u odnosu na sporan iranski nuklearni program.

Američko-ruski odnosi opterećeni su i drugim spornim temama, među kojima je i želja Washingtona za primanje Gruzije u NATO ali i oštra kritika Washingtona zbog povreda demokratskih prava u Rusiji.