Svijet
0

Medvedev i Sarkozy o novoj evropskoj sigurnosti i izlazu iz krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev poručio je u srijedu na Svjetskoj konferenciji o politici u francuskom Evianu da Rusija želi igrati odgovornu i pragmatičnu ulogu u svijetu koji ne smije biti jednopolaran već pravičan i multipolaran.

U svome govoru kojim je zajedno s francuskim domaćinom Nicolasom Sarkozyjem zatvorio Prvu konferenciju o svjetskoj politici Medvedev je insistirao na izgradnji višepolarnog svijeta u očitoj osudi američke dominacije i najavio ruski prijedlog sporazuma o sigurnosti u Evropi koji bi obuhvaćao prostor od Vladivostoka do Vancouvera.

Ruski predsjednik ocijenio je da uloga dominantne sile na svijetu koju su Sjedinjene Države samoinicijativno preuzele potkopava međunarodnu sigurnost i uzrokuje porast konfliktnog potencijala. Predložio je novi sigurnosni pakt koji bi zabranio korištenje sile ili prijetnje njena korištenja te zajamčio da nijedna zemlja pojedinačno, uključujući tu i Rusiju, ne bi imala monopol za pružanje sigurnosti cijelom kontinentu.

U neuobičajeno emocionalnom govoru Medvedev je istaknuo kako je Washington propustio povijesnu šansu za novo partnerstvo nakon 11. septembra i napada na američke gradove, kad je Moskva ponudila Washingtonu da će se pridružiti u borbi protiv terorizma.

Američka invazija na Irak i planovi za stacioniranje proturaketnog štita u istočnoj Evropi spriječili su to partnerstvo, rekao je Medvedev koji je istaknuo i kako se "nažalost, barem za nas, ekspanzija NATO-a provodi s posebnim žarom, a Savez je svoju vojnu infrastrukturu dopremio izravno do granica naše zemlje".

"Nakon svrgavanja talibanskog režima u Afganistanu, Sjedinjene Države počele su niz unilateralnih akcija", rekao je Medvedev, dodajući da je to dovelo do "trenda u međunarodnim odnosima prema stvaranju linija razdvajanja".

Multipolarnost je bila ključna riječ u govorima i ruskog i francuskog predsjednika, kao put koji treba svijetu donijeti novu ravnotežu.

"Nijedan akter, koliko god moćan bio, ne može sam rješavati krize, suočiti se s izazovima, niti uređivati svijet prema vlastitoj viziji", ocijenio je Sarkozy.

Neprihvatljivo je nametati svima drugima vlastiti nacionalni sustav, rekao je pak Medvedev i također poručio "moramo izići iz sindroma jednopolarizma i dokinuti podjelu svijeta".

Obojica su se zauzela za ostvarenje multipolarizma reformama.

Sarkozy želi reforme u duhu francuskog prijedloga za "proširenjem Vijeća sigurnosti UN-a i otvaranjem skupine G8 novim rastućim gospodarstvima", kao i reformu Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju te predložio izvanredni samit na tu temu krajem 2009.

U svjetlu svjetske finansijske krize Sarkozy je ponovo pozvao na održavanje međunarodne konferencije za prevladavanje te krize te predložio stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora Evropske unije i Rusije, što je Medvedev podržao.

"Rusija će aktivno sudjelovati u ponovnom uspostavljanju i ozdravljenju svjetskog finansijskog sustava, i to ne samo u okviru G8", rekao je Medvedev, prenijela je Hina.

Ruski je predsjednik ukazao i na nužnost da se u rješavanje svjetskih finansijskih problema uključe i gospodarski jake zemlje kao što su Kina, Indija, Brazil, Meksiko i Južnoafrička Republika.