{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Medvedev govorio liderima EU-a o evropskom "sporazumu o sigurnosti"

F
FENA
27.6.2008. u 17:53
0
0
Medvedev govorio liderima EU-a o evropskom "sporazumu o sigurnosti"
0
Medvedev govorio liderima EU-a o evropskom "sporazumu o sigurnosti"
Foto: Reuters
Novi ruski predsjednik Dmitrij Medvedev predstavio je u četvrtak i petak evropskim liderima svoju ideju o "sporazumu o sigurnosti" u Evropi, ali su zvaničnici Evropske unije njegovu inicijativu ocijenili kao nepreciznu.
"Ta ideja je još u sazrijevanju", izjavio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso na margini samita EU-Rusija u Hanti-Mansijsku.

"To je nova ideja u kojoj vidim bivšu ideju da se reformira OSCE", kazala je povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

U jednom govoru u Berlinu početkom juna ruski predsjednik je predložio "regionalni sporazum" o evropskoj sigurnosti i s tim u vezi "evropski samit za vrijeme kojeg bi mogla da počne izrada takvog sporazuma".

U petak, na konferenciji za štampu nakon završetka samita u Sibiru, on je objasnio da danas "postoji niz organizacija koje pokušavaju riješiti" problem sigurnosti u Evropi, kao OSCE i NATO, ali da se nijedna nije pokazala sposobnom.

On je kazao kako postoji ideja da se tom sporazumu pridruže evropske zemlje, Rusija, SAD i Kanada.

Evropljanima je jasno da je glavni motiv ove ruske inicijative izbjegavanje da NATO pusti svoje pione u Ukrajinu i Gruziju, kazao je jedan evropski zvaničnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: