Nakon kritika lidera stranaka
0

Medvedev: Došlo vrijeme za promjenu političkog sistema

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AFP)
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev rekao je u ponedjeljak nakon sastanka s liderima neregistrovanih političkih partija da je spreman da razmotri njihova mišljenja i sugestije, kao i da računa na njihovu podršku za liberalizaciju političkog sistema.

"Naš politički sistem daleko je od savršenog i najveći dio učesnika ga je kritikovao, ponekad veoma žestoko. Istovremeno, da bismo ga promijenili, poželjno je osloniti se na opšte prijedloge", kazao je Medvedev, prenosi Itar Tass.

On je kazao da je "došlo vrijeme" za aktivniju promjenu sistema, koji je djelimično reformisan tokom prethodne četiri godine, kao i da je do susreta s predstavnicima neregistrovanih partija i pokreta i onima koji su izgubili registracije, došlo na njegovu inicijativu.

Medvedev je rekao da se prošle sedmice sastao i s predstavnicima registrovanih partija s kojima je takođe razgovarao o reformama političkog sistema, istakavši da "daleko od toga da se to dopada svim partijama".

Današnjem sastanku s predsjednikom Rusije prisustvovali su predstavnici desetak opozicionih partija i pokreta koji su aktivno uključeni i u protestnu antirežimsku kampanju opozicije "Za poštene izbore".

Medvedev je prije dva mjeseca u obraćanju novom sazivu Državne dume predstavio svoje viđenje budućih reformi predlažući jednostavnije procedure za registraciju političkih partija i kandidata za javne funkcije, uključujući predsjedničku, kao i promjene u izbornom sistemu.