Tadžikistan
0

Medvedev doputovao u Dušanbe na samit SCO-a

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev doputovao je u srijedu u Dušanbe, glavni grad Tadžikistana, gdje će sudjelovati na samitu Vijeća čelnika zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (SCO), javljaju ruski mediji.

Zemlje članice SCO-a su Kina, Rusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, a status promatrača imaju Indija, Iran, Mongolija i Pakistan.

Očekuje se da će Medvedev pokušati dobiti potporu sudionika samita za svoju oštru politiku prema Gruziji koju je Zapad osudio.

Samit SCO-a otvara se u srijedu navečer, u vrijeme dok se još nije slegla prašina nakon ruskog priznavanja gruzijskih odmetnutih regija Abhazije i Južne Osetije i vojne intervencije Rusije u Gruziji.

Očekuje se da će na samitu biti usvojen niz dokumenata o sigurnosti i saradnji te da će biti izdana zajednička izjava o situaciji u Južnoj Osetiji.

Svjetske novinske agencije javljaju da bi najveća nagrada za Rusiju bilo dobijanje potpore od Kine, budući da će se predsjednik Medvedev sastati s kineskim kolegom Huom Jintaom na samitu.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da se Peking nada da bi Moskva i Tbilisi mogli naći "mirno rješenje sukoba putem dijaloga".

"Mi vjerujemo da će ovaj samit dalje unaprijediti razvoj SCO-a i pridonijeti očuvanju regionalnog mira i stabilnosti...", kazao je, prenijela je Hina.

Šangajska organizacija za suradnju prevenstveno se bavi pitanjima sigurnosti, ali se nedavno usredotočila i na ekonomske i energetske projekte.