Svijet
0

Medvedev dao veliki intervju Reutersu uoči samita EU-Rusija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija želi pregovarati o "ozbiljnom" novom sporazumu o strateškom partnerstvu s Evropskom unijom, koji će dati okvir za rusko-evropske odnose, ali koji neće biti opterećen s previše detalja, izjavio je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u velikom intervjuu za Reuters, koji prenose ruski mediji uoči samita Rusija-EU.

Govoreći o ključnom samitu Rusije i EU-a koji počinje u četvrtak navečer u sibirskom Hanti-Mansijsku, Medvedev je rekao da Rusija vidi sebe kao "veliku evropsku državu..., državu koja se smatra dijelom Evrope".

Očekuje se da će na samitu biti pokrenuti dugo odgađani pregovori o novom sporazumu o strateškom partnerstvu, a službeni početak pregovora očekuje se 4. jula.

Medvedev je opisao EU kao "ugodnog" partnera Rusiji, ali je priznao da se ponekad javljaju problemi u odnosima i pripisao ih vodećem evropskom načelu solidarnosti.

Govoreći o ruskom gospodarstvu, Medvedev je rekao da Rusija želi smanjiti ulogu države u ekonomiji te da će smanjiti vladinu potrošnju kako bi se učinkovito borila protiv rastuće inflacije.

Medvedev je opovrgnuo da Kremlj želi da ruski energetski div, Gazprom ili Rosnjeft, dobije udio u naftnoj tvrtki TNK-BP.

U rusko-britanskoj naftnoj kompaniji TNK-BP, u kojoj Rusi i Englezi imaju jednake udjele od po 50 posto, došlo je do raskola zbog dviju suprotstavljenih koncepcija razvoja, a EU je izrazio Rusiji svoju zabrinutost zbog toga.

I dok analitičari tvrde da Kremlj želi udio za svoju državnu energetiku tvrtku, Medvedev je rekao da, koliko on zna, "nema prijedloga o prodaji udjela Gazpromu ili Rosnjeftu tako da se o tome nema što razgovarati".

Dodao je da ruski dioničari i BP trebaju riješiti svoje nesuglasice u skladu sa zakonom.

Medvedev je istaknuo važnost međunarodne suradnje u rješavanju globalnih ekonomskih problema i ponovio je svoj prijedlog iz februara da rublja postane jedna od nekoliko regionalnih obračunskih valuta čime bi se ograničila svjetska izloženost dolaru.

Analitičari govore da je sve veća inflacija, koja će vjerojatno narasti na 14 posto ove godine, glavni gospodarski problem Rusije.

"Da, inflacija je stvarno porasla", priznao je Medvedev. "Mi ćemo poduzeti mjere, i već ih poduzimamo, za smanjenje inflacije, uključujući smanjenje prekomjernih državnih troškova", istaknuo je.

Medvedev je u intervjuu stao u obranu svoga prethodnika Vladimira Putina, koji je određene gospodarske sektore, kao što su energetika, stavio pod jaču kontrolu. To je bilo važno da bi se mogli "zajamčiti strateški interesi ekonomije u dolazećim godinama", rekao je.

"Međutim, bilo kakvo dodatno jačanje uloge države, povećanja njezine prisutnosti u gospodarstvu nije predviđeno", istaknuo je Medvedev. "Baš naprotiv, mi ćemo poduzeti akciju s ciljem smanjenja prisutnosti države u gospodarstvu".

Ruski predsjednik smatra da su siromaštvo i korupcija najveće unutarnje prijetnje sigurnosti zemlje i obećao je poduzeti mjere u borbi protiv ta dva velika problema.

Na vanjsku politiku neće utjecati kritike izvana, nego će je voditi nacionalni interes u skladu sa "slobodom, demokratijom i pravom na privatno vlasništvo", rekao je Medvedev.

U svom prvom intervjuu zapadnim medijima otkad je preuzeo dužnost predsjednika 7. maja Medvedev je nazvao nestabilna financijska tržišta, terorizam i međunarodni kriminal općim opasnostima protiv kojih se treba boriti kroz koordiniranu akciju na razini EU-a i G-8.

Na pitanje koliko će dugo trajati njegov tandem s Putinom, koji obavlja dužnost premijera, prenosi Hina, Medevedev je odgovorio: "Mi ćemo raditi toliko dugo koliko je potrebno da bi postigli ciljeve koji su pred nama, i to naravno u okviru zakona."