Dnevnik "Vedomosti"
0

Medvedev daje ostavku, Putin u Kremlju 2009.

FENA
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev mogao bi podnijeti ostavku na dužnost u 2009. godini i time otvoriti put za povratak Vladimira Putina u Kremlj, piše u četvrtak ruski dnevnik Vedomosti pozivajući se na neimenovani izvor blizak Kremlju.

Medvedev je u srijedu predložio produžavanje predsjedničkog mandata na šest godina sa sadašnje četiri, što je, kako piše list, dio plana koji je formulirao Vladislav Surkov, zamjenik šefa predsjednikova ureda.

U skladu s tim planom Medvedev bi mogao posegnuti za promjenama ruskoga ustava i nepopularnim socijalnim reformama, "tako da bi se Putin mogao vratiti u Kremlj na duži period", navode Vedomosti, a prenosi Reuters.

"Prema tome scenariju Medvedev bi mogao ranije podnijeti ostavku pozivajući se na promjene ustava, a onda bi se predsjednički izbori mogli održati 2009.", tvrdi neimenovani izvor ruskog dnevnika.

"Vedomosti" dalje piše da bi Putin, koji je sada premijer, mogao vladati tokom dva šestogodišnja mandata, što znači od 2009. do 2021. godine.

Istovremeno je međutim navedeno da je glasnogovornik Vladimira Putina rekao kako ne vidi razlog za njegov povratak na predsjedničku dužnost u 2009.