Svijet
0

Međunarodno pravo palo na suđenju Miloševiću

FENA
Ako je suđenje Slobodanu Miloševiću bilo najveći test međunarodnog prava koji je svijet ikada vidio, ispit nije položen, ocijenio je danas "Daily Telegraph", podsjetivši da je proces, poslije pune četiri godine trajanja, okončan iznenadnom smrću optuženog.

Neuspjeh Haškog tribunala da završi suđenje Miloševiću u razumnom vremenskom roku ne sluti na dobro ni kada se nedavno osnovani Međunarodni krivični sud suočio sa sličnim suđenjima, ukazao je londonski dnevnik.

List prenosi da se tužilac na suđenju Goeffrey Nice, koji je intervjuiran tim povodom, nije složio da je optužnica protiv Miloševića bila preopširna i da je trebalo da se poslije izvođenja dokaza za Kosovo izrekne presuda.

"Time bi se zanemario najveći zločin od svih, onaj počinjen u Srebrenici", podsjetio je Nice.

Tužilac je, kako se iznosi, priznao da je Milošević bio bolestan, ali je sudijama zamjerio što su optuženom u mnogo čemu gledali kroz prste.

"Bilo im je teško da se nose s njim" rekao je Nice, jer nikada nisu naišli na nekoga kao što je Milošević.

Optuženi se obično odnose s poštovanjem prema sudu u nadi da će dobiti blažu kaznu, ali Milošević je smatrao da nema šta da dobije, tako da je sudnicu koristio u propagandne svrhe, objasnio je on.

Tužilac Nice je međutim uvjeren da bi, da je poživio, Milošević bio proglašen krivim, mada, kako kaže, "možda ne i po svim tačkama optužnice".

Njegovi izgledi da bude oslobođen bili bi mnogo bolji da se usredsrijedio na dokazivanje da lično nije odgovoran za određene incidente, umjesto što je tvrdio da se uopće nisu dogodili - piše "Daily Telegraph".