ICTY/MKSJ
0

Međunarodno osoblje još potrebno domaćem pravosuđu

FENA
Predsjednik Haškog tribunala Fausto Pocar izrazio je svoju podršku produženju mandata međunarodnih sudija i tužilaca pri Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Ovo pitanje je od naročitog značaja za međunarodni Tribunal koji ima stalni interes da osigura da njegova misija borbe protiv nekažnjivosti bude nastavljena kroz procesuiranje ratnih zločina u domaćim institucijama u regionu bivše Jugoslavije, a posebno u Bosni i Hercegovini", stoji u pismu, koje je Poscar uputio visokom predstavniku u BiH, državnom ministru pravde, predsjednici Suda BiH, glavnom državnom tužiocu i predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Pocar također naglašava da je nesumnjivo postignut značajan napredak u jačanju pravosudnog sistema u BiH, ali "ovaj proces je daleko od završenog i ostaje jako krhak".

"Međunarodne sudije i tužioci su dali krucijalan doprinos razvoju i konsolidaciji vladavine zakona u BiH. Oni su odigrali važnu ulogu u izgradnji kapaciteta pravosudnih institucija na državnom nivou pomažući, naprimjer, bosanskim sucima u kompleksnom i novom procesu provedbe međunarodnih normi", navodi se dalje, prenosi BIRN - Justice Report.

Pocar također smatra da je prisustvo međunarodnih sudija i tužilaca imalo "veliki efekt" na jačanje podrške javnosti pravosudnom sistemu "i mogućnost sudstva da se suprotstavi politički motiviranim napadima na njihov rad".

Predsjednik Tribunala je napisao i da su mu prilikom posjete BiH, tokom maja ove godine, udruženja žrtava izrazila zabrinutost zbog eventualnog odlaska međunarodnih sudija i tužilaca, smatrajući da to može imati "negativan utjecaj na spremnost svjedoka da se pojave pred Sudom".

Uz to se u pismu navodi da odlazak međunarodnog osoblja "može prouzrokovati ozbiljne praktične probleme". Prema postojećem planu, međunarodne sudije i tužioci trebali bi okončati svoje mandate u Sudu i Tužilaštvu BiH do kraja 2009. godine, što Fausto Pocar smatra "preuranjenim".

Ostanak međunarodnih sudija i tužilaca do sada je javno podržala i predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, te zamjenik glavnog tužioca David Schwendmen, koji je dao ovaj prijedlog u nacrtu Strategije za procesuiranje ratnih zločina, stoji u saopćenju.