8. i 9. juni
0

Međunarodni forum Astana: Zvaničnici iz cijelog svijeta će razgovarati o globalnim izazovima

I. M.
Međunarodni forum Astana, velika međunarodna konferencija, koja ima za cilj da se postigne rješenje za globalne izazove, predstavila je glavne govornike među uglednim i utjecajnim gostima, uključujući šefove država i međunarodne lidere.

Forum koji će se održati 8. i 9. juna, čiji je domaćin kazahstanski predsjednik Kasym-Jomart Tokajev, obuhvatit će relevantna pitanja kako bi se identificirala djelotvorna rješenja za hitne globalne izazove.

Događaj će okupiti lidere vlada, međunarodne organizacije, izvršne direktore velikih multinacionalnih kompanija i renomirane međunarodne stručnjake.

Ovaj forum će posjetiti i predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović.

Među pozvanim gostima su i emir Katara šeik Tamim Bin Hamad Al Thani, generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Ngozi Okonjo-Iweala, izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva, generalni sekretar Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) Helga Šmid, predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Cederfelt, generalni sekretar Šangajske organizacije za saradnju (SCO) Zhang Ming, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso, predsjednik Azijske razvojne banke (ADB) Masatsugu Asakawa, ministar energetike i infrastrukture Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Mohammed Faraj Al Mazroui, evropski komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski, bivši predsjednik Etiopija Mulatu Teshome, bivši premijer Burkine Faso Lassina Zerbo, švicarski diplomata i bivši generalni sekretar OESS-a Thomas Greminger, potpredsjednik S&P Global Daniel Yergin, direktor Ban Ki-moon fondacije za bolju budućnost i bivši ambasador za klimatske promjene iz Republike Koreje Rae Kwon Chung.

Ujedinjeni narodi su podržali događaj tako što su obezbijedili govornike na visokom nivou i koordinirali učešće nekoliko UN-ovih agencija, uključujući generalnog direktora Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) Audrey Azoulay, podsekretara UN-a i izvršnog direktora Sekretara Ekonomske i socijalne komisije Ujedinjenih nacija za Aziju i Pacifik (ESCAP) Armida Alisjahbana, pomoćnica generalnog sekretara UN-a za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku u Odjelu za politička i mirovna pitanja (DPPA) Miroslav Jenča i pomoćnik sekretara UN-a- general Ivana Živković.

Više od 1.000 učesnika i gostiju širom svijeta razmotrit će modele međudržavne saradnje kako bi podstakli nova globalna partnerstva.

Forum će u dva dana održati više od 40 panel sesija, diskusija i drugih događaja koji će se baviti izazovima u četiri ključne dimenzije: vanjska politika i međunarodna sigurnost, međunarodni razvoj i održivost, energija i klimatske promjene, ekonomija i finansije.

Događaj na visokom nivou pod sveobuhvatnom temom Rješavanje izazova kroz dijalog: ka saradnji, razvoju i napretku održat će se u Kongresnom centru poslovnog okruga EXPO u Astani od 8. do 9. juna.