Svijet
0

Međunarodni dan protiv nuklearnih proba

FENA
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Ban Ki-moon (Foto: AP)
Ujedinjeni narodi u nedjelju 29. augusta obilježavaju prvi Međunarodni dan protiv nuklearnih proba.

Cilj obilježavanje je skrenuti pažnju na štetu načinjenu ljudima i okolišu tokom desetljeća testiranja nuklearnog naoružanja i pružanje podrške Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT), koji još nije stupio na snagu iako su ga ratificirale 153 države.

Glavni tajnik svjetske organizacije Ban Ki-moon ujedno se nada da će obilježavanje dati poticaj njegovoj kampanji o ubrzavanju procesa nuklearnog razoružanja, javlja dopisnik BBC-a.

Obilježavanje svjetskog dana protiv nuklearnih proba predložio je Kazahstan. Prije 61 godinu na teritoriju te centralnoazijske države Sovjetski savez je izvršio probu svoje prve atomske bombe.

Tokom sljedećih desetljeća izvedeno je 456 testova nuklearnog oružja, čime je kontaminirana teritorija površine Njemačke i pogođeni životi i zdravlje milion i po ljudi.

Od pedesetih godina do kraja dvadesetog stoljeća isprobane su tisuće vrsta nuklearnog oružja, iznad i ispod zemljine površine i u morskim dubinama od Australije, preko pacifičkih otoka, do američke države Nevade.

Iako postoji, Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani proba, koji su ratificirale 153 zemlje, nije na snazi jer ga nisu odobrile zemlje među kojima su SAD, Kina, Indija, Pakistan, Izrael, Iran i Sjeverna Koreja. Protivljenje pojedinih ili svih ovih država je tokom godina usporilo mnoge pokušaje nuklearnog razoružanja.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je za jedan od svojih glavnih ciljeva postavio nuklearno razoružanje. Prvi čovjek svjetske organizacija želi da CTBT stupi na snagu do 2012. godine. On je pozvao zemlje članice UN-a da prisustvuju samitu posvećenom nuklearnom razoružanju idućeg mjeseca.