{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni dan protiv homofobije

S
17.5.2009. u 13:03
0
3
Međunarodni dan protiv homofobije
0
Međunarodni dan protiv homofobije
Foto: AFPTV
Međunarodni dan protiv homofobije biće obilježen danas u više od 50 zemalja svijeta pozovima protiv diskriminacije homoseksualaca i lezbejki.
"UN broji 192 članice, u polovini tih zemalja homoseksualnost je zabranjena zakonom, većinom na teritoriji sjeverne Afrike, Azije i u arapskim zemljama", rekao je Loren Mekačen, predsjednik kanadske grupe "Emergence foundation" koja se bori za prava ove katerogije stanovništva sa sjedištem u Kvebeku.

On je dodao da se u pet zemalja homoseksualnost kažnjava smrću.

Ova grupa je 2003. godine ustanovila nacionalni dan protiv homofobije u Kanadi, a cijeli projekat je privukao međunarodnu pažnju u posljednje tri godine.

Grupa je izabrala 17. maj, jer je na taj dan 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija uklonila homoseksualizam sa liste mentalnih oboljenja.

Mekačen je dodao da se u mnogim zemljama situacija mijenja, ali da još ima mnogo toga da se uradi.

Samo 67 zemalja potpisalo je izjavu o seksualnoj orijentaciji i polnom identitetu u Generalnoj skupštini UN prošle godine, koju su predložile Francuska i Holandija.

"Vatikan nije želio ni da vidi tekst, a i Rusija je izgleda 'tvrd orah'", rekao je Mekačen, podsjećajući na niz napada na homoseksualce i lezbejke u toj zemlji.

On je dodao da je grupa "Emergence foundation" dobila zahtjeve za promotivnim materijalom i najavom događaja u zemaljama kao što su Albanija, Njemačka, Australija, Belgija, Francuska, Italija, Britanija i SAD.

Mekačen je rekao da je poruka ovogodišnje kampanje da homoseksualizam nema granice i da postoji u svim zemljama.

Naredne godine organizacija planira da se pozabavi homoseksualizmom u sportu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: