Svijet
0

Međunarodni dan nestalih bit će obilježen nizom manifestacija na prostoru ex Jugoslavije

FENA
Nizom manifestacija u regionu bivše Jugoslavije bit će obilježen 30. august, Međunarodni dan nestalih osoba, najavljeno je danas iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Udruženja porodica nestalih osoba organiziraju ove manifestacije da ukažu na važnost rješavanja problema nestalih osoba i zatraže ubrzavanje procesa traženja i ostvarivanja prava preživjelih članova porodica.

Međunarodni dan nestalih osoba se obilježava svake godine 30. augusta kao prisjećanje na žrtve prisilnog nestanka, nestanka u oružanim sukobima i zločinima protiv čovječnosti i ostalim zločinima.

Ova globalna manifestacija je pokrenuta na inicijativu FEDEFAM-a, nevladine organizacije osnovane 1981. godine u Kostariki u svojstvu udruženja lokalnih i regionalnih grupa koje su se aktivno borile protiv ilegalnog pritvaranja i prisilnih nestanaka u nekim latinoameričkim zemljama.

Imajući na umu hiljade slučajeva nestalih osoba u svijetu, udruženja nestalih osoba u bivšoj Jugoslaviji odlučila su da obilježe ovaj dan i pozovu sve ljude da im se u tome pridruže.

U BiH će povodom Međunarodnog dana nestalih biti organizirano niz skupova, a među njima je javna tribina o temi “Podizanje svijesti javnosti o problemima u vezi nestalih osoba”.