Desmond Tutu
0

'Međunarodna zajednica mora Mugabeu prijetiti silom'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dobitnik Nobelove nagrade za mir Desmond Tutu izjavio je u srijedu da međunarodna zajednica mora iskoristiti prijetnju sile kako bi svrgnula s vlasti zimbabveanskog predsjednika Roberta Mugabea.

Tutu je izjavio za BBC radio kako se nada da se članice Afričke unije mogu ubijediti da upute ultimatum Mugabeu, prijeteći intervencijom ako nastavi da se drži za vlast u ugroženoj zemlji.

Upitan treba li Mugabe biti uklonjen silom, Tutu je izjavio da bi "sigurno trebala postojati takva prijetnja". Kazao je kako bi Mugabe također trebao biti upozoren da bi se mogao suočiti s krivičnim progonom pred Međunarodnim krivičnim sudom zbog nasilnog progona svojih protivnika, prenosi AP.

On je izjavio kako se srami što je njegova rodna Južna Afrika dosad blokirala pokušaje svrgavanja Mugabea. Bivši južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki posredovao je u sporazumu o diobi vlasti između Mugabea i opozicije u septembru, ali je sporazum otada zakočen oko diobe ministarskih mjesta.

Epidemija kolere odnijela je više od 1.100 života od augusta, a Zimbabve je i dalje zahvaćen ekonomskom i humanitarnom krizom.

"Moram reći da sam duboko, duboko nezadovoljan što smo uvidjeli da nismo na strani onih koji pate", izjavio je Tutu za BBC.

"Izdali smo svoje naslijeđe, koliko patnje mora proći da bi nas natjerala da kažemo 'dali smo Mugabeu dovoljno vremena'", kazao je.

Tutu je izjavio da je posramljen načinom južnoafričkog bavljenja zimbabveanskom krizom u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje su Kina i Rusija u julu stavile veto na rezoluciju koju su sačinili Amerikanci koja predlaže globalne sankcije protiv Mugabea i 13 ostalih zvaničnika.