Svijet
0

Međunarodna ponuda Iranu sadrži trgovinske poticaje

FENA
Međunarodna ponuda koja je u utorak predana Iranu kako bi se razriješio iranski nuklearni spor sadrži trgovinske poticaje i obavezu da se pomogne Teheranu u njegovome civilnom nuklearnom programu, objavio je u utorak američki dnevni list New York Times.

Evropski diplomati i jedan visoki američki zvaničnik izjavili su za novine da ponuda koju je sročilo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačka sadrži podršku Teheranu da se pridruži Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i pomoć u izgradnji reaktora na laku vodu, putem zajedničkih projekata s drugim zemljama.

Trgovinski poticaji su predvidjeli da se Iranu dozvoli da kupi avionske dijelove od američke firme Boeing i evropskog Airbusa. Ovu mjeru je New York Times opisao kao "veliki korak", jer bi omogućila da se obnovi stara civilna flota koja je pod američkim sankcijama od 1979.

Iran bi također imao pristup američkim poljoprivrednim tehnologijama, izjavili su izvori koji su željeli da ostanu anonimni.

U središtu međunarodne ponude je i prijedlog Washingtona da direktno sudjeluje u pregovorima s Teheranom o njegovome nuklearnom programu.

Novine ne preciziraju da li ponuda sadrži garancije da Washington neće intervenirati vojno protiv Irana ako ne prhvati da obustavi aktivnosti obogaćivanja urana.

Zapadni zvaničnici su procijenili da će Teheran dati svoj odgovor u narednim sedmicama na ponudu koju mu je uručio visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Iran je ocijenio da ponuda sadrži "pozitivne korake", ali i "dvosmiselnosti".