Mohamed El-Baradei
0

Međunarodna nuklearna kontrola pred kolapsom

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El-Baradei izjavio je da je sistem međunarodne kontrole širenja nuklearnog naoružanja pred potpunim kolapsom.

El-Baradei je za "Guardian" uporedio region Bliskog istoka sa bombom čiji satni mehanizam otkucava.

Glavni razlog tome je to što logika prema kojoj takvo oružje donosi moć i najbolju odbranu i dalje opstaje i sve više važi i među zemljama koje ga nemaju, posebno u konfliktnim područjima.

Ako velike sile ne preduzmu strateške i radikalne korake u pravcu razoružavanja, upozorava El-Baradei, broj potencijalnih nuklearnih sila bi u narednih nekoliko godina mogao da se udvostruči.

Uz postojećih devet, mogli bismo da dobijemo i još desetak "virtuelnih" nuklearnih sila, odnosno zemalja koje bi raspolagale potrebnim materijalom i znanjem i bile samo na korak od izgradnje oružja, kaže El-Baradei.

"Ljudi prvo pomisle na Iran, ali taj fenomen važi za mnoge druge zemlje", kaže "Guardianov" sagovornik, koji navodi da Bliski istok smatra najopasnijim područjem, jer bi potreban materijal ili samo nuklearno oružje uskoro mogli da dođe do ruku ekstremista. 

El-Baradei u novembru napušta dužnost, a u izboru njegovog nasljednika vodi se ogorčena diplomatska bitka, piše list.