{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodna konferencija o sidi

F
4.8.2008. u 15:53
0
0
Međunarodna konferencija o sidi
0
Međunarodna konferencija o sidi
U nedjelju, 3. augusta, u glavnom gradu Meksika započela je 17. međunarodna konferencija o sidi.
Postoje tri glavna izazova – rekao je Anthony Fauci, ravnatelj Američkoga instituta za istraživanje zaraznih bolesti – svima zajamčiti lijekove, osposobiti zdravstvene sustave zemalja u razvoju za promicanje djelotvornih programa prevencije, te pronaći cjepivo. Među onima koji pomažu bolesnima od side, Katolička crkva i dalje je na prvom mjestu.

U borbi protiv side, Crkva je izvor nade iz kojega mogu crpiti bolesnici iz cijelog svijeta. Mreža djelovanja je kapilarna: 27 posto institucija koje rade na suzbijanju toga zla katoličke su provenijencije. Poslanje je Crkve da informira i pomogne, promičući pritom vrednote na koje se valja osloniti kako bi se ograničilo širenje side. Crkva tako potiče na uzajamnu vjernost i poziva da se ne osuđuju oni koje je pogodio virus HIV-a, te organizira i priprema zdravstvenu pomoć, što obuhvaća pružanje terapije i lijekova, socijalne službe i psihološke pomoći.

Izazov na koji je pozvana Crkva, kao i vlade i nevladine organizacije, težak je, a stanje na svjetskoj razini i dalje ostaje dramatično. Nakon 27 godina, čini se da se epidemija side stabilizirala, iako se i dalje povećava broj zaraženih osoba. U 2007. godini, bilo je 33 milijuna ljudi koji su živjeli s Hiv virusom.

Međutim, ima i utješnih podataka: već se drugu godinu za redom smanjuje smrtnost bolesnika. U 2007. ih je bilo gotovo 200.000 manje nego u 2005. godini. Prema podacima Organizacije ujedinjenih naroda, širenje side je zabrinjavajuće u zemljama poput Kine, Indonezije, Kenije, Rusije i Vijetnama.

Prošle je godine, primjerice, za borbu protiv side potrošeno oko 10 milijardi dolara, a samo za održavanje sadašnje razine pristupa lijekovima koji usporavaju zarazu, do 2010. godine fondove će trebati povećati za 50 posto. Spomenuta međunarodna konferencija o sidi bit će stoga još jedna prigoda za analizu i za prijedloge.

Bit će to pet dana posvećenih strategijama koje valja primijeniti kako bi se zajamčio pristup liječenju, te pružila potpora osobama zaraženima HIV virusom. Osim toga, velika je želja postizanje Milenijskoga cilja koji su odredili Ujedinjeni narodi, a koji obuhvaća proširenje svih zdravstvenih usluga i zaustavljanje širenje side.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: