London
0

Međunarodna konferencija o Afganistanu krajem januara

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Velika međunarodna konferencija o Afganistanu, koja će krajem januara biti održana u Londonu, imat će za cilj postavljanje uvjeta za postupno prenošenje odgovornosti na afganistanske snage, saopćio je u subotu britanski premijer Gordon Brown.

On je najavio konferenciju uoči planiranog obraćanja američkog predsjednika Baracka Obame, koji naredne sedmice treba da objasni Amerikancima zašto proširuje skupo ratno angažiranje SAD-a u Afganistanu slanjem dodatnih trupa, prenio je Reuters.

Na konferenciju koja će biti održana 28. januara bit će pozvani afganistanski predsjednik Hamid Karzai, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, saveznici NATO-a, predstavnici zemalja susjeda Afganistana, kao i regionalnih sila i ključnih međunarodnih organizacija, rekao je Brown.

Ban Ki-moon, govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s Brownom u okviru samita Komoneealta u Trinidadu i Tobagu, kazao je da će nakon konferencije u Londonu za nekoliko mjeseci uslijediti još jedan skup na visokoj razini u Kabulu.

Na obje konferencije bit će izložen okvir za jačanje uloge Afganistanaca u oblikovanju vlastite sudbine, rekao je glavni tajnik UN-a.